keskiviikko 30. elokuuta 2017

Väri- ja valoppi


Väri on valoa, eli auringosta tai toisesta valolähteestä lähtöisin olevaa aaltomuotoista sähkömagneettista säteilyä. Kaikkia värisävyjä vastaa oma aallonpituutensa. Pisin aallonpituus on punaisella ja lyhin violetilla. Ihmiselle näkyvien värien lisäksi on olemassa infrapuna, joka pitempi aaltoista kuin näkyvä valo, ja sen voi tuntea lämpönä. On myös ultravioletti, joka taas on aallonpituudeltaan lyhyempää kuin näkyvä valo. Ihminen havaitsee värin näkemällä, kun valo heijastuu jostain värillisestä objektista silmän verkkokalvolle.

Toisin kuin useat toiset nisäkäslajit, ihminen pystyy näkemään maailman väreissä. Aivot tulkitsevat silmän kautta saapuvan impulssin muuttaen sen väriksi. Eri ihmisten välillä on yksilöllisiä värien näkö- ja erottamiskyvyissä

Hyvä valaistus on yksi kodin sisustuksen tärkeimmistä käytännöllisistä ja esteettisistä tekijöistä. Valo tuo sisustukset muut elementit eli värit ja muodot näkyviin. Valo ja valaisimet vaikuttavat paljon kodin tunnelmaan, kertovat asukkaan tyylistä ja tekevät kodista viihtyisän.


Värioppi käsittelee värejä ja niiden käyttöä, sillä selitetään ja mallinnetaan väri-ilmiöitä. Värejä tutkitaan esimerkiksi fysiikan, kemian, fysiologian, neuropsykologian sekä tietojenkäsittelyn menetelmin.
Väriä tarkastella aistimuspohjaisella, eli aivokeskeisellä värikäsityksellä tai mekanistisella, fysikalistisella värikäsityksellä. Asiantuntijat ovat nykyään yhtä mieltä, että väri on aivojen näköjärjestelmän aikaansaama näköaistimus.


Kuvahaun tulos haulle väri ja valo saatenkaari














Jonkinasteinen värisokeus on melko yleistä. Se, miten näet värit, riippuu siitä kuinka monta tappisolua silmissäsi on. Ne vastaanottavat värihavainnon. Yksinkertaisella testillä voit selvittää miten hyvin näet värit. Laske alla olevasta kuvasta kaikki eri värisävyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti